Çarşamba, Haziran 21, 2006

2.perde dönemi..

 
Temmuzda evliliğinin 2.senesini dolduracak,29 yaşına da yaklaşmakta olan bi insan için dolma yapmak bir gurur kaynağı,onun da ötesinde 2,5 saatini alacak bi aktivite olmalı mıdır?Aslında hayatının ilk dolmasını bu yaşta yapıp bi de kendisiyle gururlanması ne utanç verici bi durumdur!
Fekat napalımdır,mutfağa bir o kadar uzak ama yemek yemeğe bir o kadar yakın bi insan olarak dün mutfakta kabakları oyarkenki ince işçiliğim mutluluğumdur,sevincimdir..Bi yanda oyduğum kabakların,biberlerin,patlıcanların içini doldururken bi yandan da salondaki koltukların yüzlerini yıkarken,daha sonra da odaların perdelerini yıkarken,saatin akşam 6 olduğunu görmemle ev kadınlığının ne ulvi bi görev olduğunu anlamam dün vuku bulmuşturr.
 
Perdelerin katlamalı olması,o iplerinden çıkarıp yıkadıktan sonra takması,takarken bazı halkaların kopmuş olması sebebiyle bir türlü düz durmamaları,sonra o ipleri bağladıktan sonra yine aynı perdelerin yamulmaları,hayatıma dün yeni bir sıkıntı daha katmıştırr..
İlk defa yapılan yemeği misafire sunmak büyük risktir ama kıristıl nihayetinde bir ticaret kişisidir,risk almayı sever,hayatın süprizlerine de bayılır..Dolmaları afiyetle indirirken Müjdikcan ve kocalar,hayattaki en büyük riskin dolma yaparken aldığım risk kadar güzel sonuçlar doğurması dilenir..

Yeni evlenecek,yeni eve çıkıp,yeni eşya ve perde yaptıracaklara ise kesin tavsiyem, şekilde görülen perde türünü asla tercih etmemeleridir..Nitekim,yıkaması kolay olsa da takması bir ömür alır..Taktıktan sonra düzgün hale getirmesi ise perdeci gelip onları düzeltene kadar hiç gerçekleşmeyebilir:)

Kıssadan hisse,oyucam diye telef ettiğim 3 patlıcandan sonra ev kadınlığı kim ben kim diye sormak ister,hayatımda mecazi ve gerçek anlamlarıyla beraber 2.perde dönemine geçmeyi ümitle beklerimmm..

Nitekim bu antrakt fazla uzun sürmüştür..

ek not: buradan fatma ablaya perdeleri takarken gösterdiği destek için teşkür ve selam ederim.. Posted by Picasa

29 yorum:

şugibi dedi ki...

perdeler çok güzel. renkler çok güzel. fatma ablaya selamlar. dolma ister ben.

Pretty Woman (Aka likeaprayer) dedi ki...

kızlar ömrü hayatımda 1 kere etli yaprak sarması yapmaya kalktım evde. (yaş oldu yirmisekizbuçuk :P ) 27 felanım o sıralar. Aldım tencereyi kıymayı vs malzemeleri önüme. öğle saat 14:00 gibi sarmaya başladım. amma velakin koca bi tencerenin yarısına kadar gelebilmiştim ki saat 23:00 surlarında viyaklamaya başladım. "bir daha yaprak saranın ben taaaaaaaaaaaaaaaa ellerinden öpeyim :( " diye zırıldayarak kıymanın bitmiş olması sebebi ile 00:00 gibi işimi bitirdim koydum ocağa ve pişmesini bekledim. en az 1buçuk saat da onu bekledim mi ? Sonracıma aman açılmasın aman dağılmasın diye sarmaların üzerine koyduğum porselen tabagın sürekli kaymaması için cebelleştim. pişme işi bittiğinde saat 2 felandı ben de bitmiştim evdekiler çoktan yatmışlardı. ben de haliyle o yorgunlukla sızdım kaldım tabi bir köşede... Derken sabah oldu ibibikler öttü Pretty uyandı. Doğruca mutfağa koşturdu. akşamdan soğusun diye ocak üstünde bıraktığı tencereyi buzdolabına koymaya... Ana!! o da Ne !! sabahın 7 sinde Pretty bir çığlık attı ki bütün mahalle ayaklandı. Tencerenin kapağı açılmış saatlerce özenle sardığı pişirdiği tüm sarmacıklar uçmuş yerlerinde yeller esiyor sadece tencere dibinde dibi tutmasın diye koyduğu 3-5 yaprak büzülmüş ona bakıyor...

Allahtan kristılcım sen ilk yaptığın dolmacıklları yeme imkanı bulmuşşsun ya benim gibi olsaydın:P sen saatlerce uğraş didin ev ahalisi geceden kalkıp 2 tane idi 3 tane idi 5 tane idi derkenn hoppp tencerenin dibine darı eksin:P

Dolmacıkların şekillerini pek bi beğendim Bi daha sarma yaparsam eğer bi blog kızları toplantısına yapıp getirmeyi isterim. Haberiniz olsun o kadar emek verim ama sizlerle hüpleteyim isterim. Aklınızda olsun bi daha bi buluşma olurda beni çağırmak isterseniz eğer yaprak sarmalarımla gelicem haberiniz ola :)

Kristilcim sen super bi eşsin eminim ki eniştemiz seni aldığı için kendini çok şanslı hissediyordur. Yok eğer hissetmiyorsa alalım ifadesini söyleyiver bize yeter :)

çok öptüm şekercim..

Toplu İğne dedi ki...

leoparım, lopezim... hamaratım, şahanem... ellerine sağlık. 13ünde istanbuldayım, ilk 2 gün de fenerbahçede, düğüne 2 gün kala da oteldeyim.dolmaları beklerim. öptüm kocaman

Aslı Cin dedi ki...

Aman Kristılcım, al benden de o kadar.

Offf of...

Cerise dedi ki...

Ama kristılım perdeler çok güzel yaw! Her dakika yıkanmıyor ya bu meretler. Eh arada sırada çekilir artık bu eziyet :) Bu arada perdeler bu renkse mobilyalar ne renktir diye aldı mı beni bir merak şimdi :)

Age35 dedi ki...

İşte budur ya "evhanımı crystal".Yani ben şahsen okurken çok duygulandım....Bi de sana gezenti derler...Hem gezerim dolmamıda ,perdelerimide ihmal etmem diyosun herhal sen...

yalnızlar kraliçesi dedi ki...

iyi ki uyardın kriss. tam da öyle perde diktirmeyi düşünüyodum, hatta beğendim bile. satıcıdan nasıl yıkanıp takıldığını sordum, yıkama tamam da takma kıs mına pek kafam basmadı, düzgün olmazsalar hep gözüm orda olur sinir olurum. açıklamana teşekkürler...

KUGUU dedi ki...

Ellerine saglik Dolmaci Guzeli CrystalCHcgm:))
Is durumu nasil gidiyor, acilis yaklasti mi?

Gün dedi ki...

Benim yatak odası hariç tüm ev bu katlamalılardan, 6 ayda bir yıkıyorum ne yalan söyleyeyim, deliriyorum her yıkadığımda. Dolma bende 1 kere yaptım, tövbe ettim.

Adsız dedi ki...

Crycığım;

O perdenin daha atraksiyonlusuna sahiptim. Çiledir çile, ama bu perdeler ütü ister sanki :) Ben ilk dolma yaptığımda kabakları o kadar az oymuştum ki zavallı içler dışarı çıkmıştı pişerken :)

Sevgilerimle...

Sardunya dedi ki...

Kristalcik
kabaklar pek hoş görünüyor. hem ben 10 yılı devirdim bizim resmi kurumda, daha bu sene yapabildim dolma:) övünüyormuyum - hayır. utanıyor muyum- valla evet:)

Perdeler konusunda aynı uyarıyı zamanında bana annem yapmıştı, hadi beee demiştim ama yine de sözünü dinlemiştim. demek ki doğru demiş:)

Burcu dedi ki...

benim yatak odamın we de mutfaamın perdeleri aynen şekil A da görünen gibidir. ayıla bayıla diktirdim rengarenk ( aynen senin gibi ) ama sanırsam yıkanma wakti gelip yıkanınca we en bi önemlisi takılmaya kalkışılınca tekrardan bayılıcam bu sefer ayılamiycam.ühühü kirlenmesin perdeler kampanyası başlatmak istiyorum yaaa :/

THe MaN WhO SolD ThE WorlD dedi ki...

Lütfen dolmalara eziyet etmeyelim... nimet onlar..
üstüne yoğurt, kırmızı biber koyacacaksın ve yiyeceksin... dolmayla ilgili en güzel anısı bu olmalı bir insanın :)
(ne işim var benim bu kadar kadının içindeeeeeeeeee) bir an içimden geçirdim o kadar... yine gelicem :))

Nenoni dedi ki...

eline sağlık güzel olmuştur muhakkak..
benim perdelerde katlamalı hiiçç ben takmaya çalışmıyorum yıkadıktan sonra perdeciye bi telefon birini gönderiyor o takıyor ,yoksa yamuk yumuk olur ben takarsam:))

DAMLA dedi ki...

Al bendende o kadar Kristılım!!... Bir daha perde yaptıracak olursam hayatta katlamalı yaptırmam. Yıkayıp takmanın dışında her sabah teker teker indir, güneş gidince teker teker kaldır!!...
Eski usul güneşliklerin gözünü severim, şöylee ucundan tutup bir çekiyorsun, bitiyor değil mi?...

uzay dedi ki...

muckkksss

uzay dedi ki...

muckkksss

uzay dedi ki...

muckkksss

ince eleyen karakter dedi ki...

krıstıl yıktın hayallerımı yaw bende ıstıyordum o sosyetık perdelerden ya sımdı bu perde o kadar zorda bacı nıye butun mıllet taktırmıs sımdı ben kusur mu kalacagımdır bu durumdan uhuuuu ya bend e ıstıyorum cok mu zor takması benım evde mubarek camdan sera gıbı boydan boya cam neyse ıyı oldu daha tıkkat ederım alırken model konusunda tavsıyen varmı hayatım bırde tam ıstedıgım renk perdelerın yaw sen yolla bana
yuzssuz ben bırde yaptıgın dolmalardan ıstermısım

CaDı dedi ki...

Amanda ellerin dert görmesin. Biz böyle arada bir yemek yapanlar zaten bütün dünyaya ilan ediyoruz yaptıklarımızı:)
Ben ne zaman güzel bi yemek yapsam fotosunu çekip bütün sülaleme gönderiyorum ve saklıyorum ki ilerde Doca ya karşı koz olarak kullanabileyim;)Ben senin için ne dolmalar ne pastalar yaptım diyeyim!

mayonez dedi ki...

sen yeteneğinin farkında değilsin..kabakları tünel gibi yapmadan oyabilmek büyük yetenek..benimkiler hep dürbün gibi oluyor:))

zeyno dedi ki...

Ben de perdeleri böyle yaptırmak istiyordum, demek bu kadar işkence yıkandıktan sonra? Ah bi kirlenmeyen perde üretemediler değil mi???

Nilay dedi ki...

Kristilim, dondum nihayetinde. Resimlerine de baktim. Fistik gibi olmusun. Cok begendim. perdelerin dugmesi bir daha koparsa (yani halkalar) onlari dikerken, dikkat et, esit olacaklar ve o katlamnin ucundan dik. Bu konuda bu tatilimde uzman oldum desem inanir misin? Neyse anlaticam ben de perdecilik hikayelerimi ve deneyimlerimi...:)))
Optum canim
Nilay

gazel vakti dedi ki...

Gendümü methetmiş gibi olmiyim ilk yaprak sarmam 12 yaşlara tekabül eder.Daha çok anneme yaranmak ve dikkatini içekip sevgi görmek için yapardım.Annem gezmeden bi gelirdi koca tencere z. yağlı yada etli yaprak sarma.Yeminlen hiç tepki vermezdi.Yılmayıp annem her evde olmadığı zaman yaptım.Hatta kızkardeşimle yarışırdık dakikada 3 tane sarıyom ben diye.Bak dolma konusunda bi kere bile kabakları çızıktırmadım sen gibi.Kabak oyacağıyla değil tatlı kaşığıyla oyarım kabakları.Her seferinde unuturum senin gibi şekil yapmayı.Elceğizine sağlık.Perdeye gelince daha iki hafta oldu sadece bir odamda katlamalı perdem var.Galiba hiç yıkamadan atıcam seni okuyunca.

ece dedi ki...

ayyy bunlar yıkanıyor muyduuuuu...yooo kuru temizleme yapılıyor diye biliom ben, daha dogrusu bende istemiştim bunlardan da KocaAdam.la gittiğimiz perdeci ööle dediydi,bende uğraşamam kuru temizlemeyle deyip vazgeçmiştim hemide çokkkkkkk istememe rağmen :(((
bak işte dolma konusunda üstüme yoktur yaprak sarma,biber,kabak,patlıcan,domates,soğan ve patates hepiciğini oyar içini doldururum.dolmaların tek dezavantajı saatlerce uğraşırsın yapmak için 2 saniyede yenir ve biter :)))
seninde ellerine sağlık kristıl.cım en azından içleri dolmamış halleri güzel gözüküyor...
sevgiler

acicikolata dedi ki...

perdeleri öpiyim, sana bişey olmasın

hayal dedi ki...

Ben 30 yilda bu dolma isinin sirrini oyle bir cozdum ki, 10 dkda bir tencere nefis dolma yaparim.
Acikliyorum.
Biber (daha kolay oyulur), Knorr etli dolma harci.
Suyla karistir doldur dudukluye ver.
Nefis oluyor.
Kimse hazir ic olduguna inanmiyor. Ben de artik soylemiyorum ben hazirladim icini diyorum.

THe MaN WhO SolD ThE WorlD dedi ki...

Kıristalden yapılmış rüyaların/hayallerin bakıyorum gerçek oluyo :).. olmaya da devam etsin eheh... hayden bye

Adsız dedi ki...

Where did you find it? Interesting read » » »